Gestaltning

Våra Kontantcenter är etableringar där fler än en av våra tjänster erbjuds. Utformandet av våra Kontantcenter ska stärka och förtydliga oss som varumärke och upplevas tryggt, tillgängligt och kvalitativ.

Beståndsdelar

Det finns två kategorier Kontantcenter – ” Vägg” och ”Butik”. Butiken har ett eget rum som vi ansvarar för, medan vägglösningen har automater som vetter mot ett allmänt stråk, tex. längs med en gång i ett köpcentrum. Utöver skillnaderna i det fysiska rummet mellan en butik och en vägg ska etableringarna se likadana ut. Kontantcenter har alltid minst en uttagsautomat och en insättare.

Kontantcenter ”Butik”

Vi färgsätter väggen bakom våra automater med vår mörkgråa färg [1]. Automaterna är i vår karaktäristiska blå färg [2]. De har display [3] och i ovankanten en bakbelyst ”toppskylt" [4] med texten ”Sätt in”, ”Ta ut” eller ”Bankomat”. I de fall där tilläggsinformation behövs använder vi oss av en tilläggsskylt (5).

På övre vänstra sidan (vänsterlinjerad med en automat) finns ljuslådan[6]. Vid en begränsad väggyta, kan istället en flaggskylt monteras. På motsatta sida (högerlinjerad med en automat) Kontantcentrets ordmärke [7] med en trygghetskamera nedanför [8]. En viktig ingrediens i varumärkets upplevelse är belysning [9]. Med hjälp av ett specifikt framtaget belysningskoncept kan rätt atmosfär skapas och fokuspunkter sättas.

Beroende på miljöns förutsättningar dvs. yta och ytskikt, kan även ett nytt golv läggas [10]. 

Kontantcenter ”Vägg”

Väggen består oftast av en mörkgrå vägg med några automater – på samma vis som i ett automatrum, men vetter mot en helt publik yta.


Belysning

Belysningen är ett av de viktigaste verktygen vi har för att skapa det intryck och den atmosfär vi eftersträvar, samt för att synliggöra våra kontantprodukter i en oftast ganska rörig miljö. Förutom den allmänna belysningen, så finns på automatväggarna tre ljuspunkter: ljuslådan [1], toppskylten [2] och displayen [3]. 

För att alla Kontantcenter på sikt ska ha samma uttryck och atmosfär, finns ett antal principer som ska följas när belysningen ska installeras eller uppdateras, samt lite praktisk information.

Principer

— Det är inte armaturen som ska synas utan ljuset respektive skuggan. Indirekt belysning är att föredra då man kan ha en behagligare och svagare belysning och ändå uppleva rummet som tillräckligt ljust.
— Belysningen indikerar om Kontantcentret är öppet eller stängt.
— Butiken behöver ha ljus även när solen skiner.
— Belysningen ska vara lagom stark - med hänsyn till omgivningen.
— Belys det som ska synas. Andra ytor kan med fördel vara kvar i dunklet.

Praktiska frågor


— Uteslutande LED-teknik.

— Byte av ljuskälla ej längre aktuellt i och med övergång till LED-teknik. Går armatur sönder inom garantitiden ersätts den av leverantör. Fagerhult lämnar 5 års garanti.
— Beställning läggs enklast direkt till Fagerhult där vi har ett konto eller via installatör.
— Fagerhult kan hjälpa till med ritningar, då alla lokaler har sin egenhet.
— Fagerhult Ljusservice kan ombesörja montage.
— Enbart LED-teknik av hög kvalitet.

Tekniska specifikationer och placeringar

Våra miljöer ska kännas välkomnande. Och för att skapa ett intressantare och spännande uttryck, använder vi:

– riktbara downlights som ljussätter väggpartier och automater
– armaturer med varmvit temperatur, 3000 Kelvingrader
– armaturer som belyser väggar och sitter ca 1000 mm från vägg och armaturer ämnade för automaterna sitter ca 600 mm från vägg
– särskild belysning ovanför kommunikationsskyltar som insättning/uttag/valuta för att skapa ett tydligare uttryck
– enbart LED-teknik av hög kvalitet

1
2

Armatur 1

Väggpartier och allmänljus [1]
58217-3 ZONE EVO II RECESSED G2 STD 3000LM
inkl. driver 830 medium, vit
96700 Montageplatta

Armatur 2

Mot automater [2]
58121-3 ZONE EVO I RECESSED G2 STD/D 1100LM
inkl. driver 830 medium, vit
96700 Montageplatta


Kontantcenter - uppställning

Begränsad väggyta
Generös väggyta

Material